20 Mar 2024
Werken er in uw onderneming werknemers die zijn ingeleend? Dan kunt u te maken krijgen met inlenersaansprakelijkheid. Deze aansprakelijkheid ontstaat als de uitlener de loonheffingen of de BTW niet afdraagt aan de Belastingdienst en dan komen de vorderingen bij uw onderneming terecht. U kunt het risico om aangesproken te worden verkleinen met onder andere een verklaring betalingsgedrag.
Het begrip inlenersaansprakelijkheid houdt verband met de situatie waarin een werknemer van een andere onderneming (de uitlener) bij u aan de slag gaat. Wel blijft de arbeidsovereenkomst die de uitlener met de werknemer heeft afgesloten, in stand. Dit heeft tot gevolg dat de uitlener moet zorgen voor het betalen van de loonbelasting en de premies werknemersverzekeringen, de premies volksverzekeringen en BTW. Als de uitlenende onderneming dit niet doet, is uw onderneming aansprakelijk.
Verklaring
Die aansprakelijkheid kunt u op een aantal manieren verkleinen. Een daarvan is via een verklaring betaalgedrag. Een verklaring betaalgedrag is een verklaring waarin de Belastingdienst aangeeft hoe het zit met het betalingsgedrag van e uitlenende onderneming. Uitsluitend de uitlenende onderneming is bevoegd om de verklaring aan te vragen. Dit komt doordat het document op deze onderneming betrekking heeft. Met de verklaring kan de uitlener aantonen dat hij de aangegeven loonheffingen en BTW heeft betaald of daarvoor zekerheid heeft verstrekt. De fiscus geeft ermee aan in welke mate de uitlener op het moment van verklaren heeft voldaan aan het betalen van loonheffingen en BTW. U kunt als inlener wel bij de uitlener een verzoek indienen om deze verklaring op te vragen.
Garantie
Een belangrijk nadeel is dat u geen garantie aan de verklaring van de fiscus mag ontlenen. U kunt er dus niet zonder meer van uitgaan dat de uitlener de belastingen geheel heeft voldaan. Als inlener heeft u de bevoegdheid om aan de uitlener te vragen om inzage in de verstrekte verklaringen. Er zijn twee soorten verklaringen:
Een ‘schone’ verklaring geeft aan dat de uitlener volgens de door hem gedane aangifte heeft voldaan aan zijn verplichtingen voor wat betreft de loonheffingen en BTW. Een ‘schone’ verklaring kan hij in deze situatie alleen verkrijgen als hij de aanslag betaalt of zekerheid verschaft voor de omvang van de aanslag.
Als de uitlener een bezwaar of beroep heeft ingesteld – waardoor hij uitstel van betaling heeft verkregen – komt hij alleen in aanmerking voor een voorbehoudsverklaring.
Afwijzen
De aanvraag van de uitlener zal de fiscus afwijzen als er bijvoorbeeld sprake is van een betalingsachterstand of een niet nagekomen betalingsregeling. Ook toekomstige aanslagen kunnen verhinderen dat de uitlener de verklaring ontvangt. Dit is aan de orde als de Belastingdienst van plan is om – binnen vier weken nadat de uitlener de verklaring heeft aangevraagd- een naheffingsaanslag op te leggen.
Contract
Ook in een contract kunt u een aantal bepalingen vastleggen, bijvoorbeeld dat u als inlener niet aansprakelijk bent voor de loonbelasting, premie volksverzekeringen en premie werknemersverzekeringen. De meeste zekerheid geeft de g-rekening: het deel van het factuurbedrag van de uitlener dat bestemd is voor de loonheffingen wordt hierop gestort en de uitlener kan het geld op die g-rekening alleen gebruiken om loonheffingen (en BTW) van te betalen aan de fiscus of een bedrag op een andere g-rekening te storten. Voor het op zo’n g-rekening gestorte bedrag is uw organisatie in principe gevrijwaard van aansprakelijkheid.
Zzp’ers hebben geen werknemers in dienst en hoeven geen loonheffingen af te dragen. Soms wil de inlener dat de zzp’ers een verklaring betalingsgedrag laten zien. De fiscus verklaart dan op schrift dat de zzp’er geen loonheffingen hoeft af te dragen
Bron: FA Rendement